Християнство

13 март 2018 15:26

Поклонение на еврейски организации в Бачковския манастир

Еврейската общност в България извърши, станалото традиционно поклонение на гробовете на блаженопочившите архиереи на Българската православна църква, екзарх Йосиф и патриарх Кирил, в Бачковския манастир. Поклонението е израз на почитта на еврейските н...

източник: www.bg-patriarshia.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Борисов откри в Тел Авив паметник за спасяването на българските евреи (видео)

05 September 2018 20:23

Нетаняху изтъкна, че евреите никога не забравят истинските си приятели

Румен Радев връчи орден "Стара планина" - I степен на проф. Михаел Бар-Зоар

09 July 2018 19:26

Президентът Румен Радев връчи орден "Стара планина" - първа степен на израелския учен, общественик и писател проф. Михаел Бар-Зоар за приноса му в популяризирането на действията на страната ни за спасяването на българските евреи през Втората световна война, както и за развитието на двустранните отношения между България и Израел.

Нетаняху към Борисов: Никога няма да забравим спасяването на българските евреи! (НА ЖИВО)

13 June 2018 10:36

Двамата обсъждат двустранните отношения, положението в Близкия Изток и други актуални международни проблеми

В Русе беше открит паметник на жертвите на Холокоста

11 June 2018 13:08

Идеята е на местната организация на евреите „Шалом”. Мемориалната плоча се посвещава на 75 години от спасяването на 48 000 български евреи от депортиране. Паметникът се издига на площад „Д-р Мустаков,” до еврейския дом.

Откриха изложбата "Страната на спасените евреи" в Пловдив

30 May 2018 22:24

В Пловдив беше открита документалната изложба "Страната на спасените евреи".

Б‘ней Б‘рит възмутени от крайния антисемитизъм на Валери Симеонов

17 May 2018 12:29

Членовете на Софийска ложа „Кармел“ 3355 Б‘ней Б‘рит са възмутени от крайния антисемитизъм, заявен от Валери Симеонов в интервюто му по повод на спорната изложба „Страната на спасените евреи“, дадено за телевизия СКАТ. Това се посочва в официална позиция на Б‘ней Б‘рит. В него, освен дълбоко неверните популистки тези за това кой всъщност е спасявал евреите в България , с което принизи приносите, както на Димитър Пешев, така и на Светия Синод, като ги постави до преследвачите от пронацисткото правителство на Богдан Филов и Борис Трети, вицепремиерът на Република България си позволи да артикулира тезата, че евреите, които станали част от новата власт са палачи на спасителите си. Подобна теза е жалка и разкрива истинския смисъл на подобни изказвания. Явно целта не е да се отдаде почит на всички български граждани, които са заставали до своите сънародници във времената на тежки изпитания, а да се изперат кафявите петна от историята и да бъдат обвинени в крайна сметка евреите за това, че са избили спасителите си. Тази теза е исторически дълбоко невярна и възпроизвежда класическия антисемитски стереотип за коварните, подли и неблагодарни евреи. Евреи, разбира се, участват в антифашистката съпротива, както и във властта след 9 септември , но на нас не ни е известно да са атакували, който и да е от доказаните Праведници или пък Светия синод. Подобни изявления са срам за паметта на спасителите и техните наследници в лицето на българската демократична общност и Българската православна църква!

Паметна плоча за българските евреи беше открита край Брезник

11 May 2018 21:55

Паметна плоча в местността "Главан" край Брезник беше открита в чест на българските евреи, полагали принудителен труд в района в периода 1941 - 1944 година. Инициативата е на Организацията на евреите "Шалом" и е част от Националната програма за отбелязване на 75 години от спасяването на българските евреи от изпращане в лагерите на смъртта и почитане на паметта на евреите от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Пирот, депортирани в нацистките лагери.

„Шалом“ се засегна от неуместни намеци на спецпрокурора Иван Гешев за Световния еврейски конгрес

19 April 2018 12:35

Организацията на евреите винаги е изразявала своята подкрепа за правомерните действия на българските власти според съществуващото законодателство

Представят сборник пo пoвoд гoдишнинaтa oт cпacявaнeтo нa бългapcĸитe eвpeи в Стара Загора

19 April 2018 12:15

Сборникът "75 гoдини. Heзaбpaвeнитe лицa нa cпaceниeтo" ще бъде представен в Стара Загора на 20 април от 18 часа в Регионалната библиотека „Захарий Княжески”. Книгата се ...

Урок по историческа памет в мездренското училище „Христо Ботев“

25 March 2018 15:00

На 22 март младите историци от Основно училище „Христо Ботев“ взеха участие в среща разговор на тема "Спасяването на българските евреи". Заниманието бе проведено в рамките на свобдноизбираемия предмет история и посветено на 75-та годишнина от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война.