Свят

13 март 2018 19:18

Арестуваха бизнесмен за убийството в Словакия

Словашките власти арестуваха италиански бизнесмен, заподозрян за убийството на разследващия журналист и годеницата му, съобщи прокуратурата. Антонино Вадала е бил арестуван тази сутрин в град Михаловце. Задържането е било извършено по искане на итал...

източник: fakti.bg
Виж повече

 
Свързани новини

65 хил. словаци отново на протест (СНИМКИ)

16 March 2018 23:36

Около 65 хил. души се събраха в Братислава в петък вечер на третия поред антиправителствен митинг, съобщава Би Би Си.  И словашкият премиер си отива Протестите започнаха след убийството на разследващия журналист Ян Куцияк и годеницата му Мартина Кушнирова. Премиерът Роберт Фицо беше принуден да даде оставка, която беше приета от президента Андрей Киска. Преди него се оттеглиха вътрешният министър, културният министър, както и някои висши чиновници в правителството.  Премиерът Фицо: Президентът и Сорос клатят стабилността в Словакия Демнострантите настояват за предсрочни избори, според тях въпреки оставката си Фицо ще продължи да държи властта, тъй като наследникът му отново ще бъде от неговата партия. Според досегашния премиер неговото коалиционно правителство е получило мандат за пълно четиригодишно управление, което приключва през 2020 г. Куцияк е работил по подозрение за политическа корупция сред управляващите и свързана с италианската организирана престъпност. Неговата последна недовършена история беше публикувана след смъртта му в края на февруари и предизвика огромен обществен гняв срещу правителството, което се възприема като силно корумпирано. Засега никой не е обвинен и задържан за двойното убийство  Последното разследване на убития журналист Ян Куцияк В петък имаше протести в 35 градове в страната. Във втория по големина град в Словакия Кошице обаче имаше по-малко протестиращи. Протестът от миналата седмица в Братислава се смяташе за най-големия в страната след падането на комунизма. В него се включиха над 40 хил. души. Тази вечер обаче събраното множество беше още по-многобройно.

Роберт Фицо подаде оставка

15 March 2018 13:48

Словашкият президент Андрей Киска прие оставката на премиера Роберт Фицо.

ЕС призова Словакия за бързо разследване на убийството на журналиста

15 March 2018 10:34

Европейският съюз поиска от Словакия бързо разследване на убийството на разследващия журналист Ян Куциак и да си сътрудничи с Европейската служба за борба с измамите.

Премиерът на Словакия готов да подаде оставка

14 March 2018 20:32

Словашкият премиер Роберт Фицо обяви, че е готов да подаде оставката си, за която настоява опозицията след убийството на журналиста Ян Куцияк.

Убийството на словашкия журналист може да доведе до предсрочни избори

13 March 2018 08:43

В Словакия са необходими предсрочни избори, за да може страната да излезе от кризата, в която изпадна след убийството на разследващия журналист Ян Куциак, заяви лидерът на участваща в управляващата коалиция партия Бела Бугар. "Републиканският съвет задължи партийното ръководство да започне преговори за предсрочни парламентарни избори", цитира словашко радио думите на партийния лидер. "Ако бъде постигната договореност за предсрочни избори, то нашите министри ще останат на постове

Вътрешният министър на Словакия подаде оставка заради убийството на журналист

12 March 2018 11:37

Министърът на вътрешните работи на Словакия Роберт Калинак подаде оставка. Това става на фона на напрежението, обхванало страната след убийството на разследващ журналист, проучвал връзките между правителството и италианската мафия, предаде БГНЕС. "Мисля, че за да си свърша работата, трябва да направя всичко за запазване стабилността в Словакия. По тази причина реших да подам оставка като вицепремиер и вътрешен министър.", каза Калинак пред репортери.  Убийството на разследва

Словакия - от стабилност към хаос след смъртта на журналист

10 March 2018 17:38

Словакия изглеждаше стабилна европейска държава, но бързо бе обхваната от хаос след безпрецедентни убийства на разследващ журналист и неговата годеница.

Евродепутати заминават на проверка по случая с убийството на журналиста Куциак

08 March 2018 14:37

Евродепутати от почти всички групи заминават днес на двудневно посещение в Словакия, където ще извършат проверка по убийството на разследващия журналист Ян Куциак, съобщи пресслужбата на Европейския парламент.Предвижда се евродепутатите да разговарят с представители на неправителствени организации, на правителството, с журналисти. Уточнява се, че са насрочени разговори с президента Андрей Киска и с премиера Роберт Фицо, както и с ръководителя на полицията и с представители на разплащателната агенция по земеделски проекти. Евродепутатите ще посетят селището, където бяха застреляни Куциак и неговата годеница.

Премиерът на Словакия обвини президента, че дестабилизира държавата

06 March 2018 09:30

Политическата буря в Словакия се разрази с още по-голяма сила вчера, след като премиерът Роберт Фицо обвини президента Андрей Киска, че дестабилизира държавата с призива за промени в правителството или за предсрочни избори, предаде Асошиейтед прес. Президентът отправи този призив след убийството на разследващия журналист Ян Куциак и приятелката му и каза, че това са според него възможните начини за преодоляване на сериозната политическа криза.

Президентът на Словакия след убийството: Или избори, или дълбоки промени

04 March 2018 18:55

Словашкият президент Андрей Киска отправи призив днес или за съществени промени в правителството или за предсрочни избори след убийството на журналиста Ян Куциак, който разследваше корупция на най-високо равнище, свързана с италианската мафия, предаде Франс прес. "Сега виждам две решения: промени в дълбочина на правителството или предсрочни избори", каза Киска в изявление по телевизията за убийството, разтърсило Словакия. Ройтерс цитира президента, че ще поиска разговори с политическите партии и ще настоява за съставяне на ново правителство или за свикване на предсрочни избори, за да бъде възстановено доверието на обществото след убийството на разследващия журналист. Словакия, мафията и нейните убийства Един от хората, назовани в публикуваното посмъртно разследване на Куциак за злоупотреба с европейски фондове и други измами, е имал връзки със сътрудници на премиера Роберт Фицо, посочва Ройтерс. "Ще започна разговори с политическите лидери, за да кажат как си представят бъдещето и как да бъде възстановено доверието на хората в собствената им държава", каза президентът. "Виждам засега две решения: първо, широки и съществени промени в правителството, за да не поляризира обществото, и второ, предсрочни избори заедно с местните през есента", добави той.