България

13 март 2018 20:25

Новите пътни камери на КАТ – преносими, прецизни и неуловими за антирадари (Видео)

В борбата с нарушителите и джигитите на пътя МВР изправя 28 нови и по-модерни преносими устройства...

източник: epicenter.bg
Виж повече

 
Свързани новини

КАТ-Пловдив засича с нова лазерна камера

16 March 2018 14:05

Сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР-Пловдив представи нова лазерна камера, която отчита с голяма точност скоростта на автомобилите по пътищата.

МВР иска още 4 млн. лв. за нови камери на пътя

14 March 2018 08:17

МВР иска да му се отпуснат още 4 млн. лв., с които да купи нови камери за регистриране на пътните нарушения. Това става ясно от предложения, внесени за разглеждане в държавната комисия по безопасността на движението по пътищата. Сумата ще дойде от пари, които се събират от глоби, наложени за нарушения на правилата за движение, съобщи в. „Сега“. Около 2.4 млн. лв. ще струват 20 нови стационарни камери, става ясно от предложението. Всяка от тях е на цена 120 хил. лв. Отделно от това МВР иска и над 1.8 млн. лв. за 28 преносими камери с единична стойност 65 хил. лв. Миналата година КАТ получи 28 модерни камери. В понеделник шуменската полиция направи демонстрация на новата си камера. Тя може да снима автомобилите от около 600 метра и автоматично издава фиш без човешка намеса. Техниката може да работи и през нощта и да следи по три автомобила едновременно. Новите камери не могат да бъдат уловени от антирадарите, използвани от шофьорите, твърдят от МВР. "Това устройство може да засича нарушения на скоростните режими в няколко ленти и в няколко посоки. Измерената скорост е безупречна, тъй като се извършва с лазерен прибор. В устройството има инсталиран софтуер за разпознаване на регистрационните номера. Т.е. при заснемане автоматично се разпознава номерът на автомобила, като впоследствие автоматично се изготвя и справката за собственост", обясни инспекторът в КАТ-Шумен Веселин Георгиев пред БНР. В края на миналия месец новата си камера по...

МВР връща мобилните камери за засичане на скоростта

10 March 2018 09:02

Камерите за контрол, поставени в движещи се автомобили, могат да бъдат върнати скоро. Това обяви министърът на вътрешните работи Валентин Радев по време на парламентарния контрол в петък. Той уточни, че това са бъдещи мерки, които ще бъдат прилагани, но не уточни от кога, съобщи "Сега". "Не ме карайте да казвам какви нови мерки ще има, но ще има камери, които ще се движат по пътищата", коментира Радев. Идеята за подобни камери не е нова. Първоначално страната купи такива устройства и започна да ги използва, след което обаче Законът за движение по пътищата беше променен и беше въведен текст, който задължава да има предупредителен знак при засичане на скоростта, което наложи демонтирането им. Радев каза още, че голяма част от старите патрулни коли Opel са с изчерпан ресурс и ще бъдат поетапно подменени. Той уточни, че не всички камери, които са поставени в тях, могат да бъдат инсталирани в новите полицейски коли KIA Те най-вероятно ще бъдат стационарни, като ще бъдат поставени извън автомобилите. От декември тече процедура за купуване на такива камери. Снимането от цивилни коли става възможно, след като управляващите промениха Закона за движение по пътищата, и вече не се изисква участъците, в които се снима, да бъдат обозначени със специален знак. Такъв знак беше въведен преди време след тълкувателно решение на Върховния административен съд, което извади от строя за дълго камерите на КАТ. След това обаче п...

28 суперкамери засичат коли, номера, радарите на шофьорите не ги усещат

26 February 2018 08:33

28 суперкамери, които снимат по трима нарушители едновременно, започват да контролират движението по пътищата. МВР закупи мощните устройства през 2017 г. за 1,3 млн. лв. Камерите вече са разпределени по областните дирекции в страната, а униформените са обучени за работа с тях. Те се пренасят в куфар и се слагат край пътя. Засичат нарушители до 600 метра, припомня в. „24 часа“. Няма да се налага пътните полицаи да стоят до тях и да обработват ръчно данните, а само ще ги пазят. Когато заснеме нарушител, устройството изпраща информацията по защитен комуникационен канал в интернет до центъра в Главна дирекция на полицията. След това, отново автоматично, ще се издават фишовете на нарушителите. По трима наведнъж ще заснема устройството и ще е невидимо за радарите на шофьорите, които предупреждават, че наблизо ги дебне камера за скорост. 28-те нови камери ще работят от - 20 С до +45 С и ще засичат коли, които се движат с до 300 км/ ч. Освен скорост новите устройства разпознават и номерата на колите - денем на разстояние 150 м, и нощем на 120 м. 8 часа издържа батерията им, но ще се зареждат на място. Освен новите 28 камери Пътна полиция има още 148 мобилни и 26 стационарни, като ще се доставят още 56 от преносимите и допълнителни 15 от стационарните. Така устройствата, с които МВР ще записва нарушителите, ще станат общо 273....

Камери вече следят трафика на входно-изходните точки на Пловдив

12 February 2018 17:11

Днес символично бе дадено началото на работата на системата за видеонаблюдение и контрол на входно-изходните точки на територията на град Пловдив.

Вл. Тодоров: Имаме 148 камери за 20 хил. км пътища у нас

24 January 2018 11:15

Имаме 148 камери за 20 хил. км пътища у нас Загиналите при катастрофи през миналата година у нас са 680, около 7 000 са ранените на пътя.

Община Пловдив предостави на полицията камерите на входовете на града

23 January 2018 18:25

Община Пловдив предостави на полицията всички камери, които са поставени на 11-те входни и изходни артерии на града. Модерната система за видеонаблюдение струва 320 хиляди лева и има възможност да разчита номерата на автомобилите, което значително ще улесни работата на органите на реда.

Нови мобилни камери ще ползват служителите от „Пътна полиция” – Враца

23 January 2018 15:00

Всички 28 Областни дирекции на МВР вече разполагат с най-новите мобилни камери за контрол на скоростта на превозните средства.

​Още 300 камери за видеонаблюдение ще бъдат монтирани в София​

15 December 2017 14:48

За да подсили сигурността по време на европредседателството, общината ще разположи в София още 300 камери за видеонаблюдение.

КАТ започва да глобява и през нощта

10 December 2017 10:52

Вече над 70 мобилни камери имат светкавици и всяка областна дирекция разполага с поне една или две оборудвани. Пътните полицаи няма оправдание и трябва да работят и през нощта. Това обясни пред "Дневник" шефът на Пътна полиция Бойко Рановски. Доскоро катаджиите не можеха да налагат глоби през нощта на провинилите се шофьори, защото камерите им нямаха светкавици. "Карахме ги да стоят само в светли участъци. Вече няма нужда и не могат да се оправдават. Трябва да работят", коментира полицейският шеф. Той заяви още, че глобите от електронните фишове отиват в специален фонд, от който се купуват нови камери. Например вече е сключен договор след обявени търгове за доставка на 28 мобилни камери, които трябва да бъдат "раздадени" на областните управления на МВР около Нова година, прогнозира Рановски. В ход са и обществени поръчки за други 56 преносими и 15 стационарни камери. Парите за тях идват именно от фонда от глоби с електронни фишове, обясни ръководителят на Пътна полиция. Рановски представи и статистика, според която за 10-те месеца на тази година са наложени много повече санкции с фишове и актове спрямо 2016 г. До края на октомври издадените фишове са 306 911, което е с 50 259 повече от миналата година. Електронните фишове през 10-те месеца на 2017 г. са били 322 324, което е повече с 35 597 спрямо 2016 г. Наложените актове пък са 192 258 или с 22 754 повече от миналата година. Рановски отчете и...