Здраве

13 март 2018 20:38

НЗОК проверява родилните отделения

Проверки за злоупотреби с клиничните пътеки за недоносени деца започнаха в болниците. Здравната каса проверява родилните отделения в страната. По данни на касата над 38% от новородените през миналата година са отчетени като недоносени. Според неонато...

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Проф. д-р Григор Горчев: Монополът е проблем на Здравната каса

19 March 2018 08:11

Монополът е проблемът на здравната каса, защото докато тя не се демонополизира, докато не влезе допълнително здравно осигуряване, смятам, че ще вървим пак по същия начин. Факторът "каса" определя правилата, което понякога не е в унисон с добрата клинична практика. Това коментира в "Денят започва" проф. д-р Григор Горчев, управител на УМБАЛ "Св.Марина", Плевен, почетен ректор на Медицински университет - Плевен по повод проверките, които започна прокуратурата в 7 болници и проблемът с източването на средства от Здравната каса.

Зам.-здравният министър ​Бойко Пенков: В НЗОК има сбъркана счетоводна политика

06 March 2018 08:41

Объркана е счетоводната политика на Националната здравно-осигурителна каса, това заяви в студиото на "Денят започва" зам. - министъра на здравеопазването Бойко Пенков. Той коментира и бюджета на касата предвиден за тази година, като каза, че за първи път има такова голямо нарастване на бюджета на касата с над 400 млн. лева, което позволява да бъдат изплатени задълженията към чуждестранните каси.

След подписването на рамковия договор: Направленията са повече през 2018 г.

28 February 2018 19:18

Доволни сме от подписания Национален рамков договор, казаха от Българския лекарски съюз и от пациентските организации в Надзора на НЗОК. Обединиха се около тезата, че парите за здраве са малко. Но откроиха и положителните моменти в договора. Тази година има повече направления, коментираха в студиото на "Още от деня" д-р Галинка Павлова и адвокатът Андрей Дамянов.

Ананиев: До 15 май ще разсрочим плащанията към чуждите здравни каси

28 February 2018 18:22

До 15 май ще разсрочим плащанията към чуждите здравни каси и ще изпълним задълженията си в рамките на заложените в бюджета 73 млн. лева. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев след официалното подписване на Националния рамков договор за 2018 г. „Искам да благодаря на министър-председателя Бойко Борисов и на министъра на финансите Владислав Горанов, с които водихме през последните дни много дълги разговори. Въпросът беше дали този екип може да гарантира сигурност и мис

Подписаха Националния рамков договор

28 February 2018 17:10

В Министерството на здравеопазването бе подписан Националният рамков договор. На официална церемония присъстваха ръководителите на НЗОК, БЛС, БЗС и МЗ. Националният рамков договор за 2018 г., който трябва да влезе в сила от 1 април, предвижда 148 млн. лева повече за болничната и 14 млн. лв. повече за извънболничната помощ в сравнение с миналата година. Повече средства ще бъдат отпуснати и за над 130 клинични пътеки в болнична помощ. За 2018 г. приоритет в НРД са медицински дейности за ма

Окончателно: Подписват Националния рамков договор за 2018 г.

28 February 2018 16:02

Националният рамков договор ще бъде подписан в 17 часа, обяви здравният министър Кирил Ананиев след спешна среща на ръководствата на лекарския и на зъболекарския съюз при премиера Бойко Борисов. Надзорният съвет на Касата потвърди, че е гласувал за подписването му.

Извънредна среща при премиера - този път за договора между лекарите и НЗОК

28 February 2018 08:16

Ще бъде ли подписан Националният рамков договор, по който от 1 април се определят правилата за заплащане от НЗОК на медицински дейности - този въпрос ще се обсъжда на извънредна среща при премиера Бойко Борисов. Договорът, който за тази година предвижда увеличение на цените на 130 клинични пътеки, за които касата плаща на болниците, виси на косъм. В документа за 2018 г. са заложени и повече пари за изследвания и прегледи при джипита и специалисти. Здравният министър "уволнява" шефа на НЗОК. Заплашвали Плочев с репресии Срокът за подписването му изтича днес. Българският лекарски съюз е твърдо "за". Надзорният съвет на НЗОК обаче не е - поне това е било решението на последното му заседание, протоколът от което още не е публикуван. От сбирката на 26 февруари публични са само решенията, свързани с разпореждания към управитела на касата проф. Камен Плочев, който трябва да предложи изход от ситуацията с просрочените задължения от 133 млн. лв. към здравни фондове в Европа за лечение на българи в чужбина.  Рамковият договор "виси на косъм" заради последните скандали между Касата и изпълнителната власт. Здравният министър Кирил Ананиев поиска оставката на проф. Камен Плочев, защото последният написа писмо до Народното събрание, в което поставя проблема със задълженията в чужбина -  133 млн. лв. просрочия, общо 271 млн. лв. задължения, които водят и до отказ от лечение на наши сънародници в страни от Европа.  НЗОК дължи 271 млн. лв. в чужбина, 600 души с отказ от лечение за 2 г. Първоначално Надзорният съвет на НЗОК - в лицето на зам.-министърката на здравеопазването Жени Начева, изнесе различни данни - че просрочието е едва около 7 млн. лв. След изслушване в парламента се направи проверка, която обаче потвърди данните на проф. Плочев. Финансовият министър Владислав Горанов на свой ред се присъедини към искането за оставка на управителя на НЗОК. Настоя в писмо и до изясняване на разминаванията в числата да не се подписва Националният рамков договор.  Как да се ориентираме в скандала със здравната каса Според неофициална информация повечето представители на държавата в Надзорния съвет, вероятно и заради призива на Горанов, са изразили резерви за изпълнението на бюджета на НЗОК, след като се разбра за задълженията. Преди дни от думите на Начева се разбра, че до разминавания в отчетите се е стигнало през 2015-2016 г., когато задължения към чужди здравни фондове не били описвани в отчетите. През немалка част от този период председател на Надзорния съвет е настоящият здравен министър Ананиев, тогава в качеството му на зам.-министър на финансите. Въпреки развитието на ситуацията - засега позицията на властта е, че няма да има актуализация на бюджета на НЗОК за 2018 г.  Ако Националният рамков договор не бъде подписан днес, то болниците и НЗОК ще работят по правилата от миналата година. И увеличените средства за клинични пътеки и повечето пари за прегледи няма да се случат.

Надзорният съвет на НЗОК отложи заседанието за новия рамков договор

27 February 2018 19:14

Надзорният съвет на Здравната каса и днес отложи заседанието си, на което трябваше да приеме новия рамков договор в здравеопазването.

Осъдена за конфликт на интереси стана зам.-шеф на НЗОК

27 February 2018 09:34

Досегашният директор на РЗОК-Шумен д-р Йорданка Пенкова е новият подуправител на НЗОК, съобщиха от пресцентъра на касата. Тя ще изпълнява временно функциите на управител на Националната здравноосигурителна каса, докато проф. Камен Плочев е в болница, уточниха от институцията. „Молим всеки, който има въпроси относно работата на НЗОК, да се обръща за съдействие към пресцентъра и ЦУ на НЗОК, които ще им оказват пълно съдействие до окончателното възстановяване на управителя“, уточняват от пресцентъра на Здравната каса. Д-р Йорданка Пенкова, която пет мандата управлява РЗОК в Шумен, обаче бе осъдена за конфликт на интереси през 2013 г. Тогава Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси констатира, че д-р Пенкова, в качеството си на шеф на Регионалната здравна каса в Шумен, е сключила 4 договора за оказване на извънболнична медицинска помощ с „Частна психиатрична клиника 2000“ ООД при положение, че 97% от капитала в дружеството притежават баща й и сестра й. В периода от 2005 до 2012 г. д-р Пенкова в качеството си на директор на РЗОК-Шумен е изплатила на фирмата на баща си и сестра си сумата от общо 163 065 лева. Шуменският административен съд й наложи две глоби – 5000 лв. за това, че е сключила договори в частен интерес и 7000 лв., задето не ги е декларирала навреме. Освен това д-р Пенкова трябваше да върне малко над 23 000 лева, които получи...

Просрочените задължения на НЗОК към чужди здравни фондове са 133 млн. лева

26 February 2018 12:54

Просрочените задължения на НЗОК към чужди здравни фондове са 133 млн. лв. Това каза пред журналисти заместник-министърът на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева след назначена миналата седмица спешна проверка.