България

14 март 2018 11:17

Инцидентите във военния завод „Арсенал“ през годините

Няколко са тежките инциденти в завод „Арсенал“ в Казанлък или негови комплекси край Мъглиж. Има загинали и ранени.Вижте хронологията:...

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Разследват инцидента в завод "Арсенал"

15 March 2018 20:25

Почина тежко обгорелият при инцидента в "Арсенал" работник. Вчера неговият 27-годишен колега загина на място при трагедията. По първоначални данни версиите за аварията са две - неспазване на трудовата дисциплина или техническа неизправност. Води се разследване от Окръжната прокуратура в Стара Загора.

Загиналите след инцидента в "Арсенал" са преминали инструктаж по безопасност

15 March 2018 12:15

Загиналите след инцидента в завод "Арсенал" са били облечени със специално предоставеното им облекло, преминали са инструктаж, има свидетели на ситуацията, каза ръководител на безопасни условия за работа в завода. Прокуратурата работи по две версии за инцидента - неизправност или човешка грешка.

Жертвите на аварията в "Арсенал" станаха две

15 March 2018 07:32

Жертвите на вчерашния инцидент в оръжейния завод "Арсенал" в Казанлък станаха две. Късно снощи, малко след 2 ч в болницата в Стара Загора е починал 45-годишният Красимир Желев от Казанлък, съобщи Нова тв. Желев е бил със 75% изгаряния. Той е имал 10 години стаж в завода. На място при аварията в сряда загина 27-годишният Цеко Василев от с.Шаламаново. Той е с две години стаж в "Арсенал". Инцидентът стана рано в сряда сутринта в цех за химически смеси. Машините там се управляват дистанционно, а влизането в помещението става, само когато е изключен т.нар. "миксер" . Двама от работниците обаче се озовават в производството при работеща машина. Секунди по-късно пламва сместа за снарядите.  Прокуратурата работи по две версии - техническо несъответствие или повреда и човешка грешка в следствие на неспазване на инструкциите за безопасност на работа, коментираха оттам днес. В същото време, предварително, министърът на вътрешните работи Валентин Радев коментира ден по-рано, че са били нарушени изискванията за безопасност на труда, поради което е възникнал пожар. Пак пожар в "Арсенал", пак жертва "Те са били в помещение, където се работи дистанционно. Вътре има бъркалка, където се забърква смес. Не е трябвало да бъдат вътре. Съгласно мерките за безопасност и технологията е трябвало да бъдат отвън. Управлението на този процес е изнесено отвън, има си табло с бутони. Защо са били вътре тепърва ще става ясно, но са нарушили техническата дисциплина. Запалва се сместа, няма взрив. Затова няма и пожарна там. Пламва, обгаря ги, това е димна смес на барутна основа. Това не е взривно вещество. За жалост има тежки обгаряния", каза вътрешният министър в парламента. През последните години взривовете и жертвите в "Арсенал" са особено чести. Според данни от Главна инспекция по труда, в последните години са направени близо петдесет проверки в частната фирма и са констатирани над 460 нарушения на условията за безопасност на труда. От 2000 г. насам в България има повече от 20 инцидента с човешки жертви в предприятия от военнопромишления комплекс, като най-много от тях са в заводите на "Арсенал” и в "Миджур" в Горни Лом.

460 са нарушенията в завод "Арсенал" за една година

14 March 2018 20:21

Осем са тежките инциденти в заводите на "Арсенал" през последните 10 години. За съжаление - със загинали и ранени. Само за една година Главната инспекция по труда е направила стотици проверки в завода, открити са 460 нарушения. Въпреки това - хора продължават да загиват в завода. Хронология на тежките инциденти в "Арсенал" и какви са условията на труд там - обзор на Александър Марков.

КНСБ ще помогне на семейството на загиналия в „Арсенал”

14 March 2018 15:16

КНСБ ще помогне на семейството на загиналия работник в „Арсенал“ АД. То ще получи еднократна помощ от 1000 лв.

Директорът на "Арсенал": Има нарушение на инструкциите за безопастност, няма обгазяване

14 March 2018 13:55

Изпълнителният директор на оръжейния завод "Арсенал" Николай Ибушев заяви, че инцидентът, при който един работник загина, а друг е в тежко състояние, е резултат от нарушаване на инструкциите за безопасност при работа. Ибушев уточни, че не е регистрирано обгазяване и няма причини за безпокойство сред населението. "Тази сутрин в завод 3 на „Арсенал” при нарушаване на инструкциите за безопасна работа загива един работник, втори е тежко обгорен.  В помеще

Гергана Микова: Не е имало взрив в „Арсенал”, става въпрос за запалване

14 March 2018 13:52

Към настоящия момент знаем, че загиналият е на 26 години, а пострадалият е на 46 години. Става въпрос за нарушение на технологията, при която се работи в този цех. Не е имало взрив, става въпрос за запалване. Това заяви областният управител на Стара Загора Гергана Микова във връзка с инцидента в завод „Арсенал”, при който загина един работник, а друг е тежко ранен,

Според Валентин Радев причина за инцидента в "Арсенал" е неспазване на правилата

14 March 2018 12:06

В парламента вътрешният министър Валентин Радев коментира инцидента в завод "Арсенал": според него причината е човешка грешка и неспазване на технологията.

Проверяват замърсеността на въздуха в района на завод "Арсенал"

14 March 2018 11:45

Нарушена технологична и трудова дисциплина е причина за инцидента в завода „Арсенал“ в Казанлък, при която тази сутрин загина един работник, а друг е силно обгорял. Това заяви за Actualno.com областният управител на Стара Загора Гергана Микова.  Междувременно екипи на пожарната извършват замервания за степента на замърсяване на въздуха в района на завода. „Аз не съм била точно на мястото, където е станало произшествието. Данните, които имам, са че става в

Инцидент в завод „Арсенал”, има загинал и ранен

14 March 2018 10:43

Един човек е загинал и един е обгорял при възпламеняване в завод 3 на „Арсенал” в Казанлък, съобщи БГНЕС. Към мястото на инцидента са насочени пожарни, линейки и полиция.Очаквайте подробности в обедната емисия „По света и у нас“.