България

14 март 2018 11:28

Държавата отпуска допълнителни пари за паметник на спасяването на българските евреи в Израел

Министерският съвет одобри отпускането на допълнителни 36 000 лв. по бюджета на Министерството на външните работи за промяна в дизайна и за отливка на паметник-символ за отбелязване на българския принос в спасяването на българските евреи от Холок...

източник: www.actualno.com
Виж повече

 
Свързани новини

Предлагат вместо Бронзовата къща в София да се издигне паметник на хан Аспарух

15 June 2018 17:30

Незабавно да се спре изграждането на "Бронзовата къща" в София, докато не се изяснят абсолютно всички обстоятелства около нейното поставяне. Това заяви общинският съветник и съпредседател на ПГ5 инж. Симеон Славчев. Целта на "Бронзовата къща" трябваше да бъде символ на приемствеността на Европредседателството съответно от българска и австрийска страна, припомни той. Той изрази позицията си и недоволството около изнесените факти от архитекта на инсталацията, която вече е безс

Нетаняху към Борисов: Никога няма да забравим спасяването на българските евреи! (НА ЖИВО)

13 June 2018 10:36

Двамата обсъждат двустранните отношения, положението в Близкия Изток и други актуални международни проблеми

В Русе беше открит паметник на жертвите на Холокоста

11 June 2018 13:08

Идеята е на местната организация на евреите „Шалом”. Мемориалната плоча се посвещава на 75 години от спасяването на 48 000 български евреи от депортиране. Паметникът се издига на площад „Д-р Мустаков,” до еврейския дом.

Откриха изложбата "Страната на спасените евреи" в Пловдив

30 May 2018 22:24

В Пловдив беше открита документалната изложба "Страната на спасените евреи".

Цвета Караянчева присъства на откриването на паметник на Левски в Стамболийски

28 May 2018 23:13

Откриха паметник на Васил Левски в град Стамболийски, където днес градът имаше празник. На тържествената заря-проверка присъстваше и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

На 24 май Балчик открива паметник на Кирил и Методий

23 May 2018 14:32

Паметник на Кирил и Методий ще бъде открит на 24 май в Балчик. Празникът на българската култура и славянската писменост е и ден на града. Скулптурата е дело на Венцислав Марков. Творбата е висока 230 сантиметра и е излята от бронз, предаде БГНЕС. Авторът е роден през 1984 г. във Варна и е свързан с Белия град от години. Идеята за паметника на светите братя е дошла импулсивно. Точно преди една година, преминавайки през празнично украсения площад, той видял винилно платно с образите на Кир

Б‘ней Б‘рит възмутени от крайния антисемитизъм на Валери Симеонов

17 May 2018 12:29

Членовете на Софийска ложа „Кармел“ 3355 Б‘ней Б‘рит са възмутени от крайния антисемитизъм, заявен от Валери Симеонов в интервюто му по повод на спорната изложба „Страната на спасените евреи“, дадено за телевизия СКАТ. Това се посочва в официална позиция на Б‘ней Б‘рит. В него, освен дълбоко неверните популистки тези за това кой всъщност е спасявал евреите в България , с което принизи приносите, както на Димитър Пешев, така и на Светия Синод, като ги постави до преследвачите от пронацисткото правителство на Богдан Филов и Борис Трети, вицепремиерът на Република България си позволи да артикулира тезата, че евреите, които станали част от новата власт са палачи на спасителите си. Подобна теза е жалка и разкрива истинския смисъл на подобни изказвания. Явно целта не е да се отдаде почит на всички български граждани, които са заставали до своите сънародници във времената на тежки изпитания, а да се изперат кафявите петна от историята и да бъдат обвинени в крайна сметка евреите за това, че са избили спасителите си. Тази теза е исторически дълбоко невярна и възпроизвежда класическия антисемитски стереотип за коварните, подли и неблагодарни евреи. Евреи, разбира се, участват в антифашистката съпротива, както и във властта след 9 септември , но на нас не ни е известно да са атакували, който и да е от доказаните Праведници или пък Светия синод. Подобни изявления са срам за паметта на спасителите и техните наследници в лицето на българската демократична общност и Българската православна църква!

Паметна плоча за българските евреи беше открита край Брезник

11 May 2018 21:55

Паметна плоча в местността "Главан" край Брезник беше открита в чест на българските евреи, полагали принудителен труд в района в периода 1941 - 1944 година. Инициативата е на Организацията на евреите "Шалом" и е част от Националната програма за отбелязване на 75 години от спасяването на българските евреи от изпращане в лагерите на смъртта и почитане на паметта на евреите от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Пирот, депортирани в нацистките лагери.

Красимир Каракачанов откри паметник в село Драговищица

09 May 2018 23:00

Министър на отбраната Красимир Каракачанов откри паметник в село Драговищица, община Костинброд.

Русе отново ще търси проект за паметник на Левски

07 May 2018 14:24

Русе отново остана без паметник на Васил Левски. Обявеният от инициативен комитет конкурс за построяване на монумент на Апостола приключи без да бъде избран победител. Сега ще се набират нови проекти за паметник, но този път заданието ще бъде по-прецизно.