Свят

14 март 2018 17:19

Президентът на Полша оприличи членството в ЕС на окупациите от Русия, Австрия и Прусия

"Днес, както и по време на 123-годишния период между 1795 и 1918 година, когато полската държава не съществува, в отдалечени столици те взимат решения за нас... а реално ние работим за сметка на други“, заяви Анджей Дуда...

източник: epicenter.bg
Виж повече

 
Свързани новини

ЕК ще съди Полша

21 September 2018 19:49

Европейската комисия реши да изправи Полша пред Европейския съд през следващата седмица, заради съдебната реформа в страната, съобщи „Ройтерс“. ЕС се обяви срещу реформите в полския Върховен съд. Според Варшава реформите са законни. Решението на ЕК е част от продължителна процедура по санкциониране на страните – членки, които нарушават европейското законодателство. Възможно е процедурата да доведе до финансови санкции. Това обаче се случва рядко. Според източници от ЕК решението официално ще бъде обявено официално на 27-ми септември. Целта е да се избегне намеса по време на срещата на върха в Австрия.

Руши ли Полша единството на ЕС за Брекзит?

21 September 2018 09:39

Полша се е отцепила от 27-те страни на ЕС по въпроса за Брекзит и намекнала, че ако няма напредък, указанията за водене на преговорите с Великобритания трябва да бъдат преработени. Това споделили пред „Политико“ трима дипломати, участвали в срещата на Съвет „Общи въпроси“ на ЕС в Брюксел на 18 септември. Изказването било направено от полския министър по европейските въпроси Конрад Шимански. Думите му представляват първата заплаха от пропукване в единството на Съюза след започването на преговорите с Великобритания за излизане от него. Европа остава без решения за Брекзит и миграцията (СНИМКИ) И макар че Шимански не бил подкрепен от нито един от другите участници, самият намек за отцепване от общата позиция на 27-те е сигнал, че единната позиция, която сега изглежда непоклатима, ще се разклаща все по-силно с наближаването на финалната фаза. На срещата полският представител предложил насоките за водене на преговорите да бъдат допълнени така, че да има стриктни указания за главния преговарящ Мишел Барние. Това трябва да стане в случай, че през октомври възникне необходимост. „Полша бе единствената страна, изразила много пробританска позиция - твърди един от дипломатите. - Тя призова за гъвкавост и допълване на указанията при необходимост.“ Унгария обаче засега не се присъединява към тези призиви, макар че вчера на неофициалната среща на лидерите на ЕС в Залцбург премиерът й Виктор Орбан заяви, че е извън лагера на тези, които искат да накажат Великобритания заради желанието й да напусне Съюза. „Аз съм много положително настроен към Великобритания, затова не харесвам подхода тя да бъде наказана само защото хората са решили да напуснат ЕС. Това е велика страна, така че трябва да имаме честен поход... Би трябвало да искаме да имаме честен Брекзит“, каза той. От месеци насам Лондон пробва да изгради стратегия, при която да заобикаля Барние и да се обръща директно към европейските столици за повече гъвкавост. Досега тези опити не са донесли успех. Така че признаците за първи пукнатини в общата позиция на ЕС са многозначителни, отбелязва „Политико“. Еврокомисията готова да даде Полша на Съда на ЕС Полша смята Великобритания, както и САЩ за свои главни военни съюзници в стремежа към възпирането на Русия. Вероятно по тази причина Варшава иска повече гъвкавост към Лондон. В Обединеното кралство живее многобройна полска общност. По тази причина Варшава търси гаранции, че и след Брекзит на Острова ще бъдат спазвани правата на гражданите на страните от ЕС, включително правото на пребиваване. Това, което полската страна предлага, е да се обърне повече внимание на трудния въпрос за границата между Ирландия и Северна Ирландия, за да не бъдат провалени други аспекти от бъдещата сделка за Брекзит. Причината е, че Варшава се опасява от тежки последици за полския бизнес след излизането на Лондон. Същевременно други дипломати изтъкват, че Полша не е убедила останалите в правотата си и остава изолирана. Което тълкуват като пореден признак за единството на ЕС за Брекзит.

ЕК не е приела днес решение да изправи Полша пред Европейския съд

19 September 2018 14:39

Еврокомисията не иска да се стига до крайности, а само да се посочат и поправят грешките

Полша отново дава обяснения в Брюксел за съдебната си реформа

18 September 2018 16:18

Полското дясно правителство има възможността да даде за втори път през последните три месеца обяснения в Брюксел за съдебната си реформа, която според ЕС може да подкопае независимостта на полските съдилища, предаде Ройтерс.

Полша без право на глас в Европейската мрежа на съдебните съвети

18 September 2018 11:39

Европейската мрежа на съдебните съвети (ЕМСС) отне правото на глас на полския Висш съдебен съвет, съобщи „Политико“. Причината е, че полският юридически орган вече не е смятан за независим от политически контрол. Решението е взето, след като екип на ЕМСС посетил страната със специална мисия. Установени били „извънредни обстоятлства“, които подтикнали Мрежата да наложи мярката. Оттам уточняват, че европейските държави са свободни да организират съдебните си системи както намерят за добре, но има минимални стандарти, които трябва да бъдат спазвани. ЕС ускорява процедурата срещу Полша заради съдебната реформа Само преди дни българският ВСС с мнозинство от 13 гласа оторизира своите представители да гласуват "въздържал се" в ЕМСС по въпроса с Полша. Българският ВСС се "сниши" за ставащото в Полша След идването на власт на консервативната партия „Право и справедливост“ (ПиС) през 2015 г. съдебната система в Полша изгуби независимостта си. Много магистрати бяха уволнени. От ЕМСС са особено притеснени заради последните промени в полския ВСС, който би трябвало да бъде независим от политически контрол, когато номинира хора. Сега обаче в Съвета преобладават съдии, избрани от политиците. Това засилва страховете от подкопаване на автономията на органа.  Решението на ЕМСС е взето преди днешното заседание на Съвета „Общи въпроси“ в Брюксел. Сред въпросите, които трябва да бъдат разгледани, е ситуацията в Полша. Подобно на Унгария, тя също е заплашена от активирането на член 7. И причината е именно контролът над съдебната система от страна на управниците. Най-лошото, което може да се случи на Варшава, е тя да загуби правото сина глас в Съвета на ЕС. Очаква се днес Германия и Франция да бъдат особено остри срещу Полша, твърди „Политико“.

Изтича крайният срок, в който Полша трябваше да поправи спорна съдебна реформа

14 September 2018 13:07

Днес изтича крайният срок, даден от Европейската комисия, в който Варшава трябваше да поправи одобрената спорна съдебна реформа. Според нея пенсионната възраст на висшите магистрати се намалява от 70 на 65 години.

Полша ще брани Унгария от ЕС

13 September 2018 13:40

Полша е готова да блокира всякакви санкции, които ЕС би наложил срещу Унгария, съобщи радио „Poland”. От полското външно министерство обявиха, че всяка страна има суверенно право да извършва вътрешни реформи, които смята за подходящи. ЕС започна процедура срещу Унгария. Страната може да бъде санкционирана, заради политиката си спрямо имигрантите. От Полша обявиха, че подобни действия само задълбочават различията между страните – членки. Унгарският премиер Виктор Орбан е противник на идеите за отворени европейски граници и често е опозиция на позицията на Германия и Франция. Унгария и Полша са част от Вишеградската четворка.

Полският президент: ЕС не е толкова важен за нас

13 September 2018 07:34

Полският президент Анджей Дуда бе разкритикуван днес от политическите си опоненти затова, че нарече Европейския съюз "въображаема общност", която не е толкова важна за поляците, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.  Дуда е съюзник на управляващата партия "Право и справедливост", която влезе в конфликт с ЕС заради противоречива реформа в съдебната система, която Брюксел определи като нарушаване на върховенството на закона. Анджей Дуда - политически наследник на Лех Качински "Когато решим собствените си въпроси, тогава ще се занимаваме с европейските. За момента нека ни оставят на мира и нека ние оправим Полша, защото това е най-важното". Най-важното е общността ни тук, в Полша, каза той.  Дуда и служители на правителството твърдят, че реформите, които дават на управляващата партия големи правомощия над съдилищата, са демократични и съдиите ще се отчитат повече пред обществото. ЕС и много правозащитни организации заявиха, че промените ще подкопаят независимостта на съдебната власт.  Реакцията срещу думите на Дуда в Полша бе силна, а някои анализатори дори изразиха опасения, че полските власти могат да поведат страната към излизане от ЕС. Основният лидер на опозицията и председател на партията "Гражданска платформа" Гжегож Схетина заяви, че Дуда не разбира каква "вреда нанасят подобни думи на образа и репутацията на Полша". Лидерът на Полската селска партия Владислав Кошиняк-Камиш обвини Дуда, който е практикуващ католик, че отрича идеите на един от най-големите полски авторитети, покойния папа Йоан Павел Втори, който подкрепяше членството на Полша в ЕС. В реч в град Лежайск Дуда обвини Европа, че през 1945 г. е оставила Полша на произвола на съдбата и под контрола на СССР. Затова Полша има право да има очаквания от Европа, а поляците "имат правото да управляват тук и да решават каква Полша искат". Полша се присъедини към Европейския съюз през 2004 г., което доведе до 14 години на силен икономически растеж, подхранван от милиардите евро, получени от различни европейски фондове, отбелязва АП. Членството в ЕС донесе нови свободи за поляците да пътуват, работят и учат в Европа. От тези възможности се възползваха милиони хора. Проучванията на общественото мнение показват, че подкрепящите членството в ЕС поляци са около 80 процента. Говорителката на управляващата партия Беата Мазурек заяви, че "Право и справедливост" няма намерение да изтегля Полша от Европейския съюз. "Ние сме част от ЕС и членове на ЕС. Абсолютно нищо не може да промени това", подчерта Мазурек. 

Качински: Полша трябва да се пази от "социалните болести" на ЕС

02 September 2018 19:20

Председателят на управляващата в Полша партия „Право и справедливост“ Ярослав Качински заяви, че страната му принадлежи на Европейския съюз, но трябва да внимава „да не се зарази със социалните заболявания на организацията, предава "Ройтерс", цитирани от "Фокус". Говорейки по време на конгрес на партията Качински заяви, че тя е демократична и обвини критиците, че „служат на мощни интереси и сключват сделки със силните на света&ldqu

ЕК даде 1 месец на Полша да се поправи по съдебната реформа

14 August 2018 15:39

С влезлия в сила миналия месец закон пенсионната възраст на съдиите беше намалена от 70 на 65 г. Това засегна 27 от 73 съдии във Върховния съд, включително неговия председател Малгожата Герсдорф, която отказа да се оттегли