България

15 март 2018 17:23

Само 10 от 163 партии са подали отчетите си пред Сметната палата

От институцията напомнят на политическите партии, че до 31 март 2018 г. е законовият срок, в който да представят финансовите си отчети за 2017 г. и декларациите по образец със списъци на физическите лица, направили дарения...

източник: epicenter.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Сметната палата ще отчете пред депутатите дейността си за 2017 г.

04 July 2018 07:21

Като първа точка от дневния ред на пленарното заседание в сряда депутатите ще се запознаят с отчета за дейността на Сметната палата за 2017 година. Така парламентът ще добие представа за контрола, който одитната институция е извършила на финансовите отчети на бюджетните предприятия, както и законосъобразното, ефективно, ефикасно и икономично управление на публичните средства и дейности. Депутатите ще продължат работа с второто четене на промените в Административнопроцесуалния кодекс, целящи във

Заличават четири партии

22 May 2018 10:03

Шефът на Сметната палата Цветан Цветков заяви, че прокуратурата ще бъде сезирана, за да предприеме действия по заличаването на четири партии. Причината е, че не са подали отчет пред Сметната палата за втора поредна година. Става въпрос за "Български земеделски съюз", Народняшка земеделска партия "Никола Петков", "Гражданска сила" и "Национално патриотично обединение". "Наскоро бяхме уведомени от прокуратурата, че са предприети действия по заличаването на тези партии", допълни той. 25 от близо 160 партии не са подали финансови отчети тази година. На всички тях ще бъдат наложени глоби между 5000 и 10 000 лева.

Четири партии заплашени от разпускане

16 April 2018 14:01

Четири партии са заплашени от разпускане, тъй като за втора поредна година не са представили финансови отчети в Сметната палата. Нарушителките на закона са: "Български земеделски съюз", "Гражданска сила", "Народняшка земеделска партия Никола Петков" и "Национално патриотично обединение". Според чл. 40, ал. 1, т. 4 от Закона за политическите партии (ЗПП) - "Софийски градски съд постановява разпускане на политическа партия когато "не е подала годишните си финансови отчети пред Сметната палата за две последователни години", като "Решението на съда се постановява по иск на прокурора", припомнят от институцията. 137 партии са подали в Сметната палата годишните си финансови отчети и списъците на дарителите си за 2017 г., спазвайки изискванията за представянето им и предвидения в Закона за политическите партии (ЗПП) срок, съобщава Сметната палата. Не са подали отчети 25 партии, като от тях действащи са 18: ПП "Благоденствие-обединение-градивност", ПП "Българска индустриално аграрна партия", ПП "Български земеделски съюз", ПП "Вот-Консерватори", ПП "Гражданска сила", ПП "Движение за равноправен обществен модел (ДРОМ)", ПП "Движение народен юмрук за защита на пенсионери, безработни и социално слаби граждани", ПП "Другата България", ПП "Европейска сигурност и интеграция (ЕСИ)", ПП "Либертас България", ПП "Народняшка земеделска партия Никола Петков", ПП "Национално патриотично обединение", ПП "Обединена България", ПП "Политическо движение заедно за Сливен", ПП "Роден край", ПП "Съюз на демократичните партии и движения ЕРА-3", ПП "Федерация активно гражданско общество" и ПП "Черноморец". Останалите 7 партии, които не са подали отчети, са прекратени през 2017 г.: ПП "Български граждани ЗБОРИМ", ПП "Движение за благоденствие и възход", ПП "Камара на експертите", ПП "Национално движение за свобода и демокрация (НДСД)", ПП "Обединена партия на пенсионерите в България (ОППБ)", ПП "Партия движение за социална солидарност" и ПП "Съюз на репресираните в България след 09.09.1944 г." Освен това, отчетите на 2 партии - ПП "Национално движение за стабилност и възход (НДСВ)" и ПП "Нова сила", са подадени в срок, но не са спазени изискванията на Закона за политическите партии относно формата, съдържанието и начина на подаване. Имуществени санкции от 5000 до 10 000 лева ще бъдат наложени на партиите, които не са представили отчети, както и тези, чийто отчети не отговарят на изискванията. Предстои Сметната палата да започне годишния си одит на финансовата дейност, приходите, разходите и управлението на предоставеното имущество на политическите партии, които през предходната година са получавали държавна субсидия, ползвали предоставени им помещения - държавна или общинска собственост, и са участвали в избори.

Сметната палата ще проверява как премиер и министри раздават пари

22 February 2018 09:59

Сметната палата ще извърши нарочен одит как се харчат обществените пари, които Министерският съвет раздава с постановления. Одитът бе възложен от Народното събрание, а решението бе подкрепено от всички 140 депутати, присъстващи в залата по време на гласуването.  Предложението е на БСП, но беше подкрепено и от управляващите. И дори мина без дебати.  Става дума за пари, които премиерът Бойко Борисов и министрите му разпределят към министерства, агенции и общини без да са заложени в държавния бюджет за съответната година. Това значи, че харчовете не са минали през санкция от Народното събрание. Законът позволява на правителството да отпуска средства на първостепенни разпоредители с бюджетни средства до определен общ размер от бюджета на държавата за годината. Сметната палата ще провери всички раздадени пари за периода 10 май 2017 - 31 януари 2018 г. Одитът трябва да е готов най-късно до 1 юни 2018 г., решиха депутатите.  Полицаите си тръгнаха със 100 млн. лв. от срещата с Борисов Става дума за раздадени от Министерския съвет над 1,5 млн. лв. Това прави около 5% от бюджета на държавата за 2017 г., изчисляват вносителите на идеята за одит от БСП. Темата стана актуална, защото след станалите традиционни решения да се раздават средства от Министерския съвет в края на бюджетната година, заради заплахи в протести на старта на Европредседателството премиерът Бойко Борисов обеща и допълнителни 100 млн. лв. на МВР. Парите трябва да бъдат осигурени за заплати. Само два месеца по-рано - докато в парламента се гласуваше бюджетът за 2018 г., средствата за МВР и негодуващите полицаи не бяха заложени.  Обещанието на Борисов обаче предотврати протестите на полицаите. 

Сметната палата вече няма да приема декларациите за имущество на заемащите висши постове

09 February 2018 13:01

Имуществените декларации на лицата, заемащи висши публични длъжности, вече се подават в Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, а не в Сметната палата. Във връзка с влезлия в сила Закон за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (обн. ДВ. бр.7 от 19.01. 2018 г.) Сметната палата съобщава, че имуществените декларации на лицата, заемащи висши публични длъжности, вече се подават  на адресите на Коми

Сметната палата започна обучение на македонските си колеги

26 January 2018 20:25

За да бъде ускорени необходимите реформи на Македония за еврочленство, българската Сметна палата започва обучение на експерти от Сметната палата в Скопие. Целта е да се повиши капацитета на одитния орган и да се предложат нужните промени в националното законодателство.

Депутатите запазиха годишния размер на партийните субсидии

30 November 2017 18:16

Запазва се годишният размер на партийните субсидии, информира Агенция „Фокус“. Текстът бе гласуван на второ четене от депутатите с 103 гласа „за“, 8 „против“ и 37 „въздържали се“ и е част от преходните и заключителни разпоредби на държавния бюджет за 2018 г. С него се изменя и Законът за политическите партии. С така приетия текст годишният размер на субсидията за политическите партии през 2018 г. ще бъде 11 лв. за един получен действителен глас. Предложението на „Воля“ бе държавната субсидия за партиите извън Народното събрание и с не по-малко от 1% от всички действителни гласове на последните парламентарни избори да бъде 1 лв. за получен глас, а за парламентарно представените политически сили - 11 лв. Впоследствие обаче от групата на Веселин Марешки оттеглиха предложението си. В тази връзка заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Жельо Бойчев посочи, че политиците трябва да дискутират този въпрос в Закона за политическите партии, за да отговорят на очакванията на българските граждани, които искат да знаят за какво точно се харчат парите от бюджетите на политическите партии. 

БСП против намаляване на партийната субсидия на 1 лев

11 May 2017 09:48

БСП ще отчете желанието за намаляване на партийната субсидия, но няма да приеме предложението за намаление до 1 лев, зави зам-председателят на ПГ Жельо Бойчев.

​Сметната палата провери как партиите са похарчили 35,8 млн. лв. през 2015 г.

18 January 2017 11:37

Сметната палата приключи ежегодния си одит на финансовата дейност и управлението на предоставеното имущество на политическите партии - за 2015 г. Одитирани са 30 партии, получили държавна субсидия, ползвали предоставени от държавата и общините помещения или участвали в избори, както предвижда Закона за политическите партии.